FRANCES VAN GOOL

Toen ik werd uitgenodigd, deed ik een vreugdedansje: eindelijk eens tien dagen zonder onderbreking aan het werk! Met gezin en ‘gewone’ werkzaamheden die om voorrang strijden, is het lastig om ateliertijd vrij te maken. Ik zal de beschikbare tijd in Bedburg-Hau ten volle benutten.

Vantevoren roept de plek verwachtingen op. Wie of wat zal in de verlaten zalen en gangen van het voormalig psychiatrisch ziekenhuis nog rondspoken? Het heeft iets unheimisch. Om wat vertrouwds bij me te hebben, besluit ik de muren te gaan vullen met planten en bloemen van thuis. Zo ontstaat de serie To All the Plants I Loved: een ode aan mijn kamerlinde, stipbegonia, pompondahlia, akelei, tuinpapaver en andere lievelingen.

Nu ik terugdenk aan ArToll, komen allerlei beelden full colour in mij op. De witte muren met zwarte houtskoollijnen, helemaal beneden. De rode inkt in het belendende atelier. De grote bruine vellen aan de wand bij mijn buurman, weerspiegeld in het hout op de veranda en het herfstbos om ons heen. Het donkere groen en blauw van de nazomer… Maar het meest in het oog springt de kleur geel, van de zonnebloemen, de kweeperen, de gieter en mijn eigen trui. Kodak color gold, dat is het.

www.francesvangool.nl

Bekijk ook het werk van de andere kunstenaars
– Arjenne Vossepoel
Bram Tackenberg
Claudia Huft
Jan Mostert
Kees Vossestein
Mieke de Haan
Petra Werlich
Ria Volk