DE PLEK

ArToll Kunstlabor is een kunstenaarsinitiatief in Bedburg-Hau bij Kleef waar beeldend kunstenaars zich kortere of langere tijd op hun werk kunnen concentreren. Het initiatief bestaat sinds 1994 en beschikt over 1.500 m² werk- en expositieruimte.

Gevestigd op het parkachtige terrein van een psychiatrische inrichting uit het begin van de 20e eeuw, biedt het behalve oude ziekenzalen en vroegere separeerruimtes, een keuken, slaapkamers en douches. Op het hele terrein staan ongeveer 90 gebouwen van rond 1900, waaronder een kerk en een theaterzaal. En er is een eigen begraafplaats. ArToll is gevestigd in Haus 6, het voormalige hospitaal van de inrichting. Eén kant van dit gebouw biedt uitzicht op een straf-

inrichting. Daarvan staan er meerdere op het terrein. Andere gebouwen worden tegenwoordig gebruikt door culturele instellingen.

De jaren 1939–1945 waren een afschuwelijke periode in de geschiedenis van de inrichting. Ongeveer 2.300 patiënten werden afgevoerd naar vernietigingskampen. Sommige gebouwen dienden, in beide wereldoorlogen, als noodhospitaal. Later werden ze door de geallieerden gebruikt voor de internering van krijgsgevangenen.

Omvang, geschiedenis en aard van het huidige terrein werd de kunstenaars van wie dit boekje werk laat zien, in de meeste gevallen pas duidelijk in de dagen nadat zij er waren aangekomen. Het zal geen verbazing wekken dat de kunstenaars die in ArToll Kunstlabor verblijven zich, net als het groepje leden van de Firma Van Drie, veelal laten inspireren door de locatie.